Siemens Hrvatska isporučuje 16 vjetroturbina Dalekovodu

Bez autora
Jul 12 2011

Siemens Hrvatska potpisao je ugovor o isporuci 16 vjetroturbina za projekte VE Zadar 2 i VE Zadar 3 s tvrtkom EKO d.o.o. čiji je suvlasnik Dalekovod. Ukupna snaga vjetroelektrana je 36,8 MW koje će proizvoditi oko 120.000 MWh sati godišnje, što je dovoljno za opskrbu preko 30.000 kućanstava. Prva elektrana VE ZD 6 kod Gračaca, s instaliranih 9,2 MW, uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine, a Dalekovod je projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu VE ZD 6. Isto je ugovoreno i za projekte VE ZD 2 i VE ZD 3. Ponosni su što kao hrvatska tvrtka nastavljaju suradnju s Dalekovodom d.d. na drugom projektu izgradnje domaće vjetroelektrane u Hrvatskoj te što kao dokazani partner s međunarodnim iskustvom u iskorištavanju obnovljivih izvora energije mpogu ponuditi svoje znanje i stručnost...

Siemens Hrvatska isporučuje 16 vjetroturbina DalekovoduSiemens Hrvatska potpisao je ugovor o isporuci 16 vjetroturbina za projekte VE Zadar 2 i VE Zadar 3 s tvrtkom EKO d.o.o. čiji je suvlasnik Dalekovod. Ukupna snaga vjetroelektrana je 36,8 MW koje će proizvoditi oko 120.000 MWh sati godišnje, što je dovoljno za opskrbu preko 30.000 kućanstava.

Prva elektrana VE ZD 6 kod Gračaca, s instaliranih 9,2 MW, uspješno je puštena u rad u siječnju ove godine, a Dalekovod je projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te uspješno priključio na mrežu VE ZD 6. Isto je ugovoreno i za projekte VE ZD 2 i VE ZD 3.

„Ponosni smo što kao hrvatska tvrtka nastavljamo suradnju s Dalekovodom d.d. na drugom projektu izgradnje domaće vjetroelektrane u Hrvatskoj te što kao dokazani partner s međunarodnim iskustvom u iskorištavanju obnovljivih izvora energije možemo ponuditi svoje znanje i stručnost. Hrvatska je posljednjih nekoliko godina napravila važne iskorake u korištenju obnovljivih izvora energije te poduzima velike napore u izgradnji novih kapaciteta koji će zadovoljiti potrebu za kvalitetnom, učinkovitom i ekološki prihvatljivom opskrbom energijom“, izjavio je Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska.

Kao dokazan partner i dobavljač vjetroturbina, Siemens nudi izvrsnost u svim fazama planiranja projekta instalacije vjetroturbina te iskustvo temeljeno na više od 7700 instalacija diljem svijeta. Siemensove turbine proizvedene su patentiranom tehnologijom IntegralBlade, što podrazumijeva izradu lopatica u jednom komadu od epoksidne smole pojačane staklenim vlaknima (fiberglass), a njihov vanjski dizajn predstavlja najmoderniju aerodinamiku vjetroturbina. Promjer rotora turbina za VE Zadar 2 je 93 m, a za VE Zadar 3 čak 101 m. Turbine su postavljene na visini od 80 m.

Ovo je drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale - Splitske banke. Ugovor je potpisan između Societe Generale – Splitske banke kao vodećeg aranžera, agenta i kreditodavatelja i Privredne banke Zagreb kao suaranžera i kreditodavatelja, projektnog poduzeća EKO kao korisnika kredita, tvrtki Dalekovod Professio i Medviđa kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod. Ukupna vrijednost projekta je 53 milijuna eura.

Energetski sektor osobito u zemljama Europske unije nastavlja ulaganja u obnovljive izvore energije. Godišnje instalacije za energiju vjetra postupno su se povećavale tijekom posljednjih 15 godina od 472 MW u 1994. godini na 76 GW u 2009. godini, s prosječnim tržišnim rastom od 23 posto. Njemačka je i dalje članica Europske unije s najvećim instaliranim kapacitetom, a slijede Španjolska, Italija, Francuska i Velika Britanija. Uz Tursku, Hrvatska je jedina zemlja kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju koja ima instalirane kapacitete, a od zemalja članica ima ih više od Rumunjske, Cipra, Malte, Slovačke i Slovenije.

Europska udruga za energiju vjetra predviđa da će uz promjenu zakonske regulative i usmjerenje prema obnovljivim izvorima energije do 2020. godine proizvodnja električne energije postati industrija koja će na globalnoj razini ostvarivati godišnji profit od 67 milijardi eura, zapošljavati 1,5 milijuna ljudi, a zamjenom tradicionalnih izvora energije smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 12 milijardi tona. Obnovljivi izvori energije, a time i vjetroelektrane, u Hrvatskoj su također prepoznati kao važan element u opskrbi električnom energijom na ekološki prihvatljiv način. S druge strane, osposobljavanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora smanjit će ovisnost Hrvatske o uvozu električne energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik